19 Nisan 2013 Cuma

Özgeçmiş Hazırlama Teknikleri



Birçok firma iş başvurusu sırasında adaylardan özgeçmiş talep ederler. Özgeçmişinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken unsurlar vardır. Bunlar olmazsa olmazdır. Başarılı ve düzenli bir özgeçmiş sayesinde işverenlerin gözüne girmeniz muhtemeldir.
Kariyer hedefinizden tam anlamıyla bahsetmeniz gereklidir. Yani kendinizi tanıttıktan sonra yaptığınız başvurudaki amacınızın ne olduğunu ve neden çalışmak istediğinizi belirtmeniz gereklidir. Vermiş olduğunuz bilgiler sayfanın orta yâda sol üst köşesinde yer almalıdır. Yani isminiz, adresiniz, telefon numaralarınız ve e-mail gibi önemli bilgileri yazacağınız yer bellidir.
Eğitim durumunuza kesinlikle değinmeniz gereklidir. Mezun olduğunuz okulların ismini tam ve düzgün olacak şekilde sondan başa doğru yazmanız gereklidir. Yani üniversitenizden ilkokulunuza kadar olan kısmı düzgün bir biçimde yazmalısınız. Eğer üniversitenizi yeni bitirmiş iseniz ve henüz bir deneyiminiz yoksa bunu burada belirtmelisiniz.
İlgili ve becerili olduğunuz alanları düzgün bir biçimde belirtmelisiniz. Yabancı diliniz var ise bunu derecesinin nasıl olduğunu elinizde bulunan sertifikaları da belirterek yazmalısınız. Bir tasarım programı biliyorsanız gene aynı şekilde sertifikanızı belirterek yazmalısınız.
İş deneyimlerinizi gene sondan başa olacak şekilde belirtin. Hayatınızda bulunduğunuz bütün iş tecrübelerini yazmanız gereklidir. Bütün çalıştığınız işlerde hangi pozisyonda görev yaptığınızı belirterek hani alanda tecrübeli olduğunuzu işverene gösterin. Elde etmiş olduğunuz başarılarınızı yazmaktan çekinmeyin.
Önceden katılmış olduğunuz eğitimleri ve önemli konferansları belirtiniz. Hangi alanlarda bilgiye sahip olduğunuzu işvereninize göstermeye çalışın. Aldığınız eğitimlerin hangi yönde olduğunu bilmeyi her işveren isteyecektir.
Bu tür bilgilere dikkat ederek yazdığınız bir özgeçmişin başarılı olma ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden düzenli ve açıklayıcı yazdığınız bir özgeçmiş size avantaj sağlayacaktır. Daha iyi anlamanız için özgeçmiş örneklerini inceleyerek daha açık bir şekilde kafanızda düşünceler oluşabilir. Bu şekilde özgeçmişinizi çok daha rahat yazabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder