15 Nisan 2013 Pazartesi

Özgeçmiş Çeşitleri




Özgeçmiş sizinle, işveren arasındaki ilk ve en önemli bağlantıdır. Özgeçmişinizi, kendinizin bir ön izlemesi olarak düşünebilirsiniz. Nasıl bir filmin veya dizinin önce fragmanı yayınlanıp, insanların merak etmesi sağlanıyorsa; aynı şekilde siz de özgeçmişinizle merak uyandırıp ilgi çekebilirsiniz. Öncelikli amacınız da zaten işverenin dikkatini size vermesini sağlamaktır. Bunun için ilk adım bir özgeçmiş sahibi olmaktır. Özgeçmişiniz sizi iş dünyasının içine sokabilecek ve sizi istediğiniz yerlere ulaştırabilecek anahtarınızdır.  Bu anahtarı etkili kullanıp kullanamamak, tamamen sizin elinizdedir.
                Özgeçmiş hazırlarken öncelikle, hangi özgeçmiş çeşidinin size uygun olduğunu bilmelisiniz. Ağırlıklı olarak hangi yönünüz kuvvetliyse, ona uygun bir özgeçmiş modeli hazırlamalısınız. Bunu yaparken, özgeçmiş örneklerini inceleyebilirsiniz. Kronolojik özgeçmiş, fonksiyonel özgeçmiş ve hedefe yönelik özgeçmiş olarak üç ana başlık altında toplanan, iş dünyasında yaygın kullanımı ile “cv”; sizin başarıya ulaşmanızda oldukça etkilidir. Kronolojik özgeçmiş, eğitim durumunuzun, tecrübelerinizin ve özelliklerinizin tarihi sıralaması sondan başa doğru olmak üzere sıralanmasıyla oluşturulur. En klasik özgeçmiş türü budur. Fonksiyonel özgeçmişi ise, genellikle deneyim sahibi ve nitelikli insanlar kullanmaktadır. Fonksiyonel özgeçmiş, hangi yönünüz güçlüyse o yönünüzü ön plana çıkararak, başvuru yapmanızı sağlar. Hedefe yönelik özgeçmiş ise, belli bir hedef doğrultusunda ilerleyen, kendini o hedef yönünde geliştirmiş insanlar içindir. Kariyer yapmak istediğiniz alanlara başvurarak, niteliklerinizin ne kadar uygun olduğunu gösterebilir, ön plana çıkma şansı elde edebilirsiniz.
                Unutulmamalıdır ki özgeçmişiniz sizinle işveren arasında bir köprü durumundadır. Köprü durumunda olmasına rağmen, bu köprünün yıkılması veya yıkılmaması yine özgeçmişinize bağlıdır. Bu yüzden, etkili bir özgeçmişe sahip olmak için ulaşılabilecek tüm özgeçmiş örnekleri incelenmeli ve örneklere uygun olarak düzgün bir özgeçmiş oluşturulmalıdır. Herkesin kendi reklamını yaptığı bugünlerde, özgeçmişiniz sizin en etkili reklam aracınızdır. Kâğıt üstünde reklam olur mu demeyin, özelliklerinizi ön plana çıkararak, kendinizi insanlara tanıtabilirsiniz. Özgeçmişiniz ne kadar başarılı ise, reklamınız da o kadar iyi demektir. İş hayatında hiçbir şeyin küçümsemeye gelmeyeceğini her zaman aklınızın bir köşesinde bulundurmalı ve çalışmalarınıza bu yönde devam etmelisiniz. Başarıya ulaşmak size çok uzak değildir, sadece aşılması gereken engeller vardır ve anahtar sizin elinizdedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder