22 Nisan 2013 Pazartesi

Özgeçmiş hazırlanırken yapılan hatalar



Özgeçmiş iş başvurularınız için birçok firmanın talep ettiği sizinle ilgili bilgilerin yer aldığı bir belgedir. Bu belge çok önemlidir çünkü sizinle ilgili bilgilere buradan ulaşılır. Hatta özgeçmişinizi nasıl hazırladığınıza göre yani düzen ve içerikle ilgili sizinle ilgili fikirler oluşur. Bu yüzden özgeçmişinizi hazırlarken kesinlikle yapmamanız gereken hatalar vardır.
İlk öncelikle dil bilgisi ve imla hatalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yazımınız ne kadar düzgün ve anlaşılırsa sizin hakkınızda daha iyi kararlar alınabilir. Çünkü daha cümle kuramayan bir insanla hiçbir firma çalışmak istemez. Ayrıca özgeçmişinizdeki basit gibi görünen bu hatalar işi baştan savmaya aldığınızı gösterir.
Sizden istenilen bilgileri vermeniz gerekmektedir. Kesinlikle gereksiz bilgilerden kaçınmanız gerekmektedir. Sizin gibi birçok adayın olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Bu yüzden kendinizle ilgili anlatmak istediğiniz bir bilgiyi sade ve öz bir şekilde yazmanız gerekmektedir. Çok fazla cümle kurmanız da size bir şey kazandırmaz. Hatta okunmaz. Anlatmak istediğinizi net bir şekilde anlatmanız gerekmektedir.
İş hayatınız ile ilgili bütün bilgiler özgeçmişinizde yer almalıdır. Kesinlikle eksik bilgi vermemeniz gerekir. Tam anlamıyla eksiksiz olmanız gerekmektedir. Hiçbir bilgiyi yöneticilerden saklamaya çalışmamanız gerekmektedir. Bu güven açısından en çok dikkat edilen özelliklerdendir.
Kâğıt düzeniniz iyi olmalıdır. Yani paragraf atma, yazı tipinin aynı olması, kalınlığın ve büyüklüğün aynı olması gibi konulara dikkat etmeniz gerekmektedir. Baştan savma bir görünüşe sahip bir özgeçmiş kabul edilemeyeceği gibi okunmayacaktır bile. Bu yüzden bu konuda gerekirse profesyonel kişilerden yardım almanız gerekmektedir.
Özgeçmişte karşılaşabileceğiniz belli başlı hatalar bunlardır. Bu hataları kesinlikle özgeçmiş hazırlarken yapmamanız şiddetle tavsiye edilir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için özgeçmiş örneklerini izleyerek kafanızda bir yapı oluşmasını sağlayarak daha güzel bir tasarım oluşturabilirsiniz.

19 Nisan 2013 Cuma

Özgeçmiş Hazırlama Teknikleri



Birçok firma iş başvurusu sırasında adaylardan özgeçmiş talep ederler. Özgeçmişinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken unsurlar vardır. Bunlar olmazsa olmazdır. Başarılı ve düzenli bir özgeçmiş sayesinde işverenlerin gözüne girmeniz muhtemeldir.
Kariyer hedefinizden tam anlamıyla bahsetmeniz gereklidir. Yani kendinizi tanıttıktan sonra yaptığınız başvurudaki amacınızın ne olduğunu ve neden çalışmak istediğinizi belirtmeniz gereklidir. Vermiş olduğunuz bilgiler sayfanın orta yâda sol üst köşesinde yer almalıdır. Yani isminiz, adresiniz, telefon numaralarınız ve e-mail gibi önemli bilgileri yazacağınız yer bellidir.
Eğitim durumunuza kesinlikle değinmeniz gereklidir. Mezun olduğunuz okulların ismini tam ve düzgün olacak şekilde sondan başa doğru yazmanız gereklidir. Yani üniversitenizden ilkokulunuza kadar olan kısmı düzgün bir biçimde yazmalısınız. Eğer üniversitenizi yeni bitirmiş iseniz ve henüz bir deneyiminiz yoksa bunu burada belirtmelisiniz.
İlgili ve becerili olduğunuz alanları düzgün bir biçimde belirtmelisiniz. Yabancı diliniz var ise bunu derecesinin nasıl olduğunu elinizde bulunan sertifikaları da belirterek yazmalısınız. Bir tasarım programı biliyorsanız gene aynı şekilde sertifikanızı belirterek yazmalısınız.
İş deneyimlerinizi gene sondan başa olacak şekilde belirtin. Hayatınızda bulunduğunuz bütün iş tecrübelerini yazmanız gereklidir. Bütün çalıştığınız işlerde hangi pozisyonda görev yaptığınızı belirterek hani alanda tecrübeli olduğunuzu işverene gösterin. Elde etmiş olduğunuz başarılarınızı yazmaktan çekinmeyin.
Önceden katılmış olduğunuz eğitimleri ve önemli konferansları belirtiniz. Hangi alanlarda bilgiye sahip olduğunuzu işvereninize göstermeye çalışın. Aldığınız eğitimlerin hangi yönde olduğunu bilmeyi her işveren isteyecektir.
Bu tür bilgilere dikkat ederek yazdığınız bir özgeçmişin başarılı olma ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden düzenli ve açıklayıcı yazdığınız bir özgeçmiş size avantaj sağlayacaktır. Daha iyi anlamanız için özgeçmiş örneklerini inceleyerek daha açık bir şekilde kafanızda düşünceler oluşabilir. Bu şekilde özgeçmişinizi çok daha rahat yazabilirsiniz.

17 Nisan 2013 Çarşamba

Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?



 özgeçmiş örneklerine ulaşmalı ve onları incelemelisiniz.
Etkili bir özgeçmiş hazırlamak ne kadar zor gözükse de, aslında birazcık özveriyle kolaylıkla yapılabilen bir şeydir. Öncelikle kendinizi en iyi nasıl tanıtabilirsiniz onu düşünmelisiniz. Hangi özelliklerinizin iyi olduğunu, becerilerinizin hangi yönde olduğunu ortaya çıkarmalı ve buna uygun özgeçmişler hazırlamalısınız. Bunun için çeşitli internet sitelerinden yardım alabilirsiniz. Özgeçmişlerinizde yazım hatalarına ve noktalama işaretlerine dikkat etmelisiniz. Eğer iş tecrübeleriniz fazla ise, bunu eğitim bilgilerinizden önce yazmalısınız. Yani hangi yönünüz daha güçlü ise, o yönünüzü ortaya çıkarmaya çalışırsanız şansınızı arttırırsınız. Etkili bir özgeçmiş yaratmak için, mümkün olduğu kadar çok

Daha önce özgeçmiş hazırlamış bir tanıdığınızdan yardım isteyebilir, internette yaptığınız arama sonuçlarını kullanabilir ve incelediğiniz örnekler aracılığı ile güzel bir özgeçmiş hazırlayabilirsiniz. Bu işi aceleye getirmenin size hiçbir faydası yoktur. Özgeçmiş hazırlamanın bazı püf noktaları vardır, bunları öğrenmeli ve araştırmalısınız. İsim, soy isim ve iletişim bilgilerinizin ilk göze çarpacak yerlerde olması önemlidir. Mail adresi konusunda bazı işverenler, gmail sahibi insanlara daha çok şans tanımaktadır. Bu yüzden hotmail yerine, gmail tercih edebilirsiniz. Özgeçmiş hazırlarken mutlaka bir ön yazı eklemeyi ihmal etmeyin. Ön yazı ve özgeçmişinizi “voltron” olarak düşünün. İkisi beraber bir bütündür ve görüşmeye çağrılma şansınız ikisi bir aradayken daha çoktur. Özgeçmiş hazırlarken, özgeçmiş örneklerinden yararlanarak hatalarınızı en aza indirebilirsiniz. Ön yazınızda işe başvurma nedenlerinize, kendinizi nasıl geliştirdiğinize dair bilgilere de değinebilirsiniz.

15 Nisan 2013 Pazartesi

Özgeçmiş Çeşitleri




Özgeçmiş sizinle, işveren arasındaki ilk ve en önemli bağlantıdır. Özgeçmişinizi, kendinizin bir ön izlemesi olarak düşünebilirsiniz. Nasıl bir filmin veya dizinin önce fragmanı yayınlanıp, insanların merak etmesi sağlanıyorsa; aynı şekilde siz de özgeçmişinizle merak uyandırıp ilgi çekebilirsiniz. Öncelikli amacınız da zaten işverenin dikkatini size vermesini sağlamaktır. Bunun için ilk adım bir özgeçmiş sahibi olmaktır. Özgeçmişiniz sizi iş dünyasının içine sokabilecek ve sizi istediğiniz yerlere ulaştırabilecek anahtarınızdır.  Bu anahtarı etkili kullanıp kullanamamak, tamamen sizin elinizdedir.
                Özgeçmiş hazırlarken öncelikle, hangi özgeçmiş çeşidinin size uygun olduğunu bilmelisiniz. Ağırlıklı olarak hangi yönünüz kuvvetliyse, ona uygun bir özgeçmiş modeli hazırlamalısınız. Bunu yaparken, özgeçmiş örneklerini inceleyebilirsiniz. Kronolojik özgeçmiş, fonksiyonel özgeçmiş ve hedefe yönelik özgeçmiş olarak üç ana başlık altında toplanan, iş dünyasında yaygın kullanımı ile “cv”; sizin başarıya ulaşmanızda oldukça etkilidir. Kronolojik özgeçmiş, eğitim durumunuzun, tecrübelerinizin ve özelliklerinizin tarihi sıralaması sondan başa doğru olmak üzere sıralanmasıyla oluşturulur. En klasik özgeçmiş türü budur. Fonksiyonel özgeçmişi ise, genellikle deneyim sahibi ve nitelikli insanlar kullanmaktadır. Fonksiyonel özgeçmiş, hangi yönünüz güçlüyse o yönünüzü ön plana çıkararak, başvuru yapmanızı sağlar. Hedefe yönelik özgeçmiş ise, belli bir hedef doğrultusunda ilerleyen, kendini o hedef yönünde geliştirmiş insanlar içindir. Kariyer yapmak istediğiniz alanlara başvurarak, niteliklerinizin ne kadar uygun olduğunu gösterebilir, ön plana çıkma şansı elde edebilirsiniz.
                Unutulmamalıdır ki özgeçmişiniz sizinle işveren arasında bir köprü durumundadır. Köprü durumunda olmasına rağmen, bu köprünün yıkılması veya yıkılmaması yine özgeçmişinize bağlıdır. Bu yüzden, etkili bir özgeçmişe sahip olmak için ulaşılabilecek tüm özgeçmiş örnekleri incelenmeli ve örneklere uygun olarak düzgün bir özgeçmiş oluşturulmalıdır. Herkesin kendi reklamını yaptığı bugünlerde, özgeçmişiniz sizin en etkili reklam aracınızdır. Kâğıt üstünde reklam olur mu demeyin, özelliklerinizi ön plana çıkararak, kendinizi insanlara tanıtabilirsiniz. Özgeçmişiniz ne kadar başarılı ise, reklamınız da o kadar iyi demektir. İş hayatında hiçbir şeyin küçümsemeye gelmeyeceğini her zaman aklınızın bir köşesinde bulundurmalı ve çalışmalarınıza bu yönde devam etmelisiniz. Başarıya ulaşmak size çok uzak değildir, sadece aşılması gereken engeller vardır ve anahtar sizin elinizdedir.