17 Mayıs 2013 Cuma

Ordu Belediyesi Personel Alımı



Ordu Belediyesi’ne iş başvurusu yapmak için sayfamızdan Ordu Belediye’sinin tarihçesini inceleyin, devamında Ordu Belediyesi Personel ilanları ve Ordu Belediyesi İşçi Alımı haberlerine ait linki bulabilirsiniz.


 


ORDU ŞEHRİNDE İLK BELEDİYE


Ordu Şehrinde belediye teşkilâtının kurulması konusundan önce, Osmanlı idaresinde bu müessesenin hangi safhalardan geçtiğine, kısa da olsa, temas etmekte fayda görüyoruz.


Osmanlı Devleti toprakları üzerinde, 1855 yılına kadar belediye olarak ayrı bir teşkilât mevcut değildi. Fakat, yine de belediye işleriyle meşgul bazı vazifeliler vardı; Belediyeye ait bu işler Kadılar ve İhtisab Ağaları tarafından yürütülmekte idi.


Kadılar, Osmanlı Devleti toprakları üzerindeki şehir ve kasabalarda kurulmuş olan mahkemelerde davalara bakan görevlilerdi. Kadılar, bu görevlerinin yanında, aynı zamanda bulundukları yerin “Mülkiye üstü” durumunda idiler. Kadılar, bu yetkileriyle, o bölgeye bakan Kazaskere karşı da sorumlu bulunuyorlardı.


Tanzimatın ilanına kadar devam eden bu yetki, 1839′dan sonra kaldırılmış; mülkî ve beledî vazifeler eyaletlerde valilere, livalarda* kaymakamlara, ilçelerde de müdürlere tevdi olunmuştur.


Osmanlı idaresinde Kadıların beledî mahiyetteki vazife ve yetkileri şöyleydi:


- Başlıca tüketim maddelerine narh koymak,


- Fiyatları kontrol etmek,


- Tartı ve ölçü aletlerini kontrol ederek eksik mal satışını önlemek.


Her Kadı’nın vazife gördüğü şehir ve kasabada, bir de Muhtesip bulunurdu. Devlet idaresinde hükümetle belediye işleri birbirinden ayrılmadığı için, Kadı, hükümet işlerinin dışında belediyeye ait vazifeleri bu muhtesiplere yaptırırdı. Muhtesip, bir çeşit yardımcı durumundaydı.

Her Kadı’nın vazife gördüğü şehir ve kasabada, bir de Muhtesip bulunurdu. Devlet idaresinde hükümetle belediye işleri birbirinden ayrılmadığı için, Kadı, hükümet işlerinin dışında belediyeye ait vazifeleri bu muhtesiplere yaptırırdı. Muhtesip, bir çeşit yardımcı durumundaydı.


Muhtesipler, sokakları, çarşı ve pazar yerlerini gezerek ölçü ve tartıları kontrol eder; satışların, konulan narhlara uygun olup olmadıklarına bakarak aykırı harekette bulunanlara derhal o yerde ceza verirdi. Bu ceza, çok defa çarşı içinde falaka dayağı atmak şeklinde olurdu. Suçun ağırlığına göre de, sürgün veya hapis cezaları verilmek üzere, mahkemeye sevkedilirdi.


1827 Yılında çıkarılan “İhtisap Ağalığı Nizamnamesi”yle, bütün esnafın kontrolü, tartı ve ölçüleri, narhlı satışlar daha ciddi ve disiplinli bir şekilde yürütülmeye başlandı. Bu nizamnameye göre, kadıların üzerinde bulunan belediyeye ait yetki ve vazifeler, tamamen İhtisap Ağalarına devredildiği için, çalışmalar daha derli toplu olmaya başlamıştı. Bu suretle, bütün il merkezleriyle büyük kasabalarda, Muhtesipler tarafından, belirli bir sahada belediye hizmetlerinin yapılmasına devam olundu. Muhtesipler “İhtisap Resmi” de tahsil ettiklerinden, belediye hizmetleri daha iyi yapılmaktaydı. Bu vergi kırkta birdi. İhtisap Ağaları, ayrıca, her iş yerinden, o iş yerinin yaptığı alışverişler dolayısıyla muayyen bir aidat almaktaydı.

1284 (Miladi 1867) yılında çıkarılan “Daire-i Belediye Meclislerinin Vezaif-i Umumiyesi”yle yine aynı yıl hazırlanan “Vilayet Dahilinde Şehir ve Kasabalarda Teşkil Olunacak Devairi Belediye Meclislerinin Sureti Tertibi ve Memurinin Vezaifi” adındaki talimatnameler üzerine, Anadolu’nun bazı büyük vilayetlerinde ve kasabalarında belediye teşkilâtı kurulmaya başlanmıştı.


1867 Tarihli bu talimatnamelere göre, İstanbul dışında bulunan şehir ve kasaba belediyelerinin vazife ve yetkileri şunlardı:


- Sokak, cadde, meydan yapmak; kaldırım, lağım inşa ve tamir etmek,


- Temizlik işlerini, münasip göreceği şekilde yerine getirmek,


- Narh koymak,60 ihtikârı61 önlemek; fakir ve muhtaçlara yardım hususunda tedbirler almak,


- Sokakları aydınlatmak,


- Köylerden gelecek mallar için pazar yerleri kurmak,


- Umuma mahsus yerlerin temizliğini kontrol etmek,


- Dükkânlarda ve pazar yerlerinde kullanılan tartı ve ölçüleri kontrol etmek,


- Yangınları önleyici tedbirler almak,


- Kontratoları tescil etmek.


Ayrıca:


- Memleketçe tanzimat ve tanzifata62 müteallik63 şeyler ortaya çıktıkça ve izin istenildikçe, Meclis-i İdare-i Vilayette kararlaştırıldığı takdirde, lüzum görülecek diğer hususatı tatbike koymak.


1867 Tarihli talimatname, belediye reisinin, devlet memurları arasından hükümetçe tayin olunacağını kararlaştırmıştı. 1870 tarihinde çıkarılan “İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi”nde, belediye reislerinin Mutasarrıf tarafından tayin olunacağı ve bu tayinin de valilikçe tasdik edileceği hükme bağlanmıştı.


Ordu Belediye’sinin iletişim sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.



Ordu Belediyesi Personel Alımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder