16 Mayıs 2013 Perşembe

Muş Belediyesi Personel Alımı


Muş Belediyesi’ne iş başvurusu yapmak için sayfamızdan Muş Belediye’sinin tarihçesini inceleyin, devamında Muş Belediyesi Personel ilanları ve Muş Belediyesi İşçi Alımı haberlerine ait linki bulabilirsiniz.


 


Muş tarihine baktığımız zaman karşımıza çıkan en belirgin özellik bölgenin bir savaş alanı olmasıdır.


Değişik çağlarda çok büyük savaşların, yağmaların yapıldığı, büyük göçlerin ve yıkımların ortasında kalan Muş barışa kavuştuğu dönemlerde hızla ilerleyerek ilerlemeye müsait bir bölge olduğunu ulaştığı parlak dönemlerle ispat etmiştir.


Muş’un kuruluşu ile ilgili çeşitli görüşler vardır. Bunlar sırasıyla:


  1. İsim İbranice Muşa(sulak,verimli ve otlak) kelimesinden geldiğine göre Kuzey Sami halkları tarafından kurulmuş olabilir. Ancak bu çok zayıf bir ihtimal olmalı. Çünkü Yahudilerin Filistin’den sürülmeleri İ.Ö VI.yy’dır. Yahudilerin Muş’a gelmeleri bu tarihten önce olamaz. Oysa Muş’un tarihi çok daha eskilere dayanır.

  2. Dini bir rivayete göre de Nuh’un oğlu Yasef’in torunu Muş oğullarınca kurulmuştur. Bu da tabii rivayetten öte bir iddia olamaz.

  3. Muş Trakya’dan Ege’ye girip oradan Anadolu’ya giren Muşki kavmi tarafından kurulmuştur. Tarihte Phrygialılar olarak bilinen milletin bir kavmi olan Muşkiler Muş güneyi dağlarında barınmışlar ve kuvvetli bir ihtimalle de bugün Kızıl Ziyaret tepesinde bulunan kaleyi de onlar yapmışlardır. Bu kale daha sonra Kanunî Sultan Süleyman tarafından yıkılmıştır.

  • Muş çevresinde bulunan birçok tarihi eserde Muşkilerin alâmeti olan yonca kabartmasına rastlamak mümkündür. Muşkilerin Anadolu’da yayılma tarihleri İ.Ö 2000 yani günümüzden 4000 yıl öncesine rastladığına göre Muş’un tarihçesini 4 binli yıllardan başlatmak yanlış olmaz.Ben yukarıdaki görüşlerden üçüncüsünü daha gerçekçi buluyorum.

    Muş’un kuruluşunun ardından tarihî süreç içerisinde Muş ve çevresi sırasıyla şu devletlerin egemenliğinde kalmıştır:


    1. Asurlular

    2. Urartular( Urartuların Turan (Türk) milletinden oldukları iddia edilir.Asur devletini yıktılar.)

    3. İskitler (Türk-göçebe-bölgeye yaptıkları akınlarla Urartuların yıkılmasına sebep olurlar)

    4. Medler(Türk-Bugünkü Azeriler-İskitlerin zayıflattığı Urartulara son darbeyi vururlar)

    5. Persler(Bugünkü İranlılar)

    6. Romalılar(Bugün nesilleri tükenmiş !)

    7. Partlar(Bugünki İran’ın Horasan bölgesinde Orta Asya’dan göç eden bir kavim-muhtemelen Türk)

    8. Sasaniler(Part Hükümdarının Pers devletini yıkıp Partlarla birleştirerek kurduğu yeni devlet İran-Türk karışımı)

    9. Bizans(Roma İmparatorluğu ikiye bölünür.Diğer adıyla Doğu Roma İmparatorluğu)

    10. Araplar (Bölgede kısa bir hakimiyet kurmalarına karşın kalıcı olamadılar.)

    11. Selçuklu İmparatorluğu (Türk-Malazgirt-Alpaslan herşeyi anlatır.)

    12. Ahlatşahlar(Türk-Muş’un parlak dönemlerinden biri. Harzemşah Celaleddin tarafından Ahlatşahlar devleti yıkılınca Muş’ta Celaleddin Harzemşah’ın askerleri tarafından yağmalanıp yıkılır.)

    13. Anadolu Seçuklu Devleti(Celaleddin cezalandırılır ve bölge kontrol altına alınır.)

    14. Moğol İstilası( Bunlara devlet demek bile yanlış. Barbar ve vahşi bir hayvan sürüsü gibi tüm Anadoluyu, İslâm alemini bugünkü geri kalmışlığa iten büyük felaketin mimarları. Önce barbar ve vahşi sonra pişman ve müslüman. Ama ne yazık ki pişmanlık yıkılan medeniyeti geri getirememiş.)

    15. İlhanlılar

    16. Karakoyunlu-Akkoyonlu(Bu iki topluluk “benim koyunum daha güzel”diye kavga ederken olan Muş ve çevresine ve zavallı halka olur.Sonuç: Karakoyun eti daha lezzetli olduğundan Karakoyunlu mücadeleyi kazanır.)

    17. Timur( Zavallı topal, topal ayağının hıncını halktan alır. Her yeri yakar yıkar. İnsanları öldürür. Sonuç mu ?: Ayağı daha çok aksar ve mezarında bile rahat yatmasın diye mumyalayıp gömerler-Ruslar 1941 yılında mezarını açıp inceleme yaparlar. Bir ayağı ve eli gerçekten sakattır.)

    18. Akkoyunlular(Karakoyunun hakimiyetini içlerine sindiremeyip harekete geçen yediği akkoyunların etkisiyle boyu bayağı uzayan Uzun Hasan Karakoyunun kavruk hükümdarı Cihanşahı bir gece baskınında yakalar ve Cihana geldiğine pişman eder. Sonuç: Artık moda Akkoyun)

    19. Osmanlı İmparatorluğu (Uzun Hasan boyunu daha da uzatmak isteyince Fatih Sultan Mehmet onun boy ölçüsünü alır. Boyunun çok uzadığını anlayınca eline geçirdiği bir makasla hemen kısaltma işini başlatır. Sonuç: Doğu Roma İmparatorluğunu yıkıp şampiyonlar şampiyonu olan Osmanlı ordusunu gören Uzun Hasan boyu kısalmış bir halde tüm varlığını bırakarak kaçar.)

    20. Safevîler: (Uzun Hasan’dan sonra sazı eline alan Şah İsmail zamana oynayıp kaçak dövüşmesine karşın Yavuz’un yavuzluğu karşısında tutunamaz.Sonuç: Tabana kuvvet tacını tahtını koyup kaçar)

    21. Osmanlı İmparatorluğu(Bölge artık uzun süren bir barış dönemine girer ama bu 19.ve 20 yy’da tekrar bozulur.)

    • Osmanlı Döneminde Önemli Olaylar

    1. Kanuni döneminde İran’lıların Erzincan’a kadar yaptıkları yağma ve katliamdan Muş’ta nasibini alır elbette.

    2. 1794 İran saldırısı ve yağması.

    3. 1821 İran saldırısı ve yağması (Ne komşu ama tadından yenmiyor değil mi ?)

    4. 1889 Hamidiye alaylarının kurulması.(Adını Abdülhamid’in hamidinden almış.)

    5. 1890 Ermeni katliamlarının başlaması.(Bu tarihe kadar Türklerin ya da müslümanların Ermenilere karşı giriştiği bir katliamı tarih yazmıyor.)

    6. Hamidiye alayları aşiretlerden kurulmuştu. Aşiret kavgalarında bu alaylar bu benim aşiretim bu senin aşiretin deyince ipin ucu kaçar ve ortalık toz duman olur.)

    7. 1901 Ermeniler Muş ovasındaki köylerde katliam yaparlar.

    8. 1905 Ermeniler yaptıkları baskınlarla Muş ve çevresine büyük zararlar verirler.(Aslında bu dönemde Ermeni baskınları, köy yakmalar ve katliamlar Ermeni çeteleri tarafından yapılıyor, aynı anda kasaba ve köylerde Ermeni ve müslüman nüfus yan yana yaşamaya devam ediyordu. Amaç herhalde bu dostluğu bozmak ve iki ulusu kanlı bıçaklı düşman yapmaktı.Sonunda da başarmışlar.Aynı oyunu günümüzde de Türk ve Kürt arasında yapmak istediler ancak bu sefer yutmadık…!)

    9. 1915 Osmanlı ordusu savaşta. Ruslar doğu cephesinde ilerlerken Ermeni çeteleri Rus İşgaline yardım ediyor. Muş ve çevresinde Ermeni baskın ve katliamları tam gaz.)

    10. 1915 Ermeniler ektiklerini biçerler. Erzurum, Kars ve Van ahalisindeki Ermenilerin müslümanları katlettikleri haberi Muş ve çevresinde yayılınca Müslüman halk Muş ve yöresinde Ermenilere saldırır. Ermeni halkı tamamen katledilmekten kurtarmak ve Osmanlı Ordusunun güvenliğini sağlamak isteyen Osmanlı yönetimi bölgenin Ermenilerden boşaltılması kararını verir.Sonuç: Bu karar Ermenilerin hayatını kurtarır.

    11. 1916 Muş Ruslar tarafından işgal edilir. Rus ordusuyla geri dönen bazı Ermeniler şehirden kalan veya kaçamayan halka olmadık işkencelerin yapılmasında önayak olurlar. Kaçanlar dağlarda bir yandan kara kışa bir yandan da Ermeni çetelerine karşı koyarak güneye doğru giderler. Muhacırları soyma ve katletme işine ne yazık ki bir çok müslüman kürt çeteleri de karışır.

    12. 1916 Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal Paşa Diyarbakır 2.Ordu komutanlığına atanır. Muş’un kurtuluş ümidi doğmuştur. (Tabii yanında Çanakkale cehenneminde pişmiş bir kahramanlar ordusunun olduğunu da hatırlatmak gerek.)

    13. Şehir 1916-1917 arasında bir çok kez Ruslar ve Türkler arasında ölümüne el değiştirir. 30 Nisan 1917 şehir, daha doğrusu şehirden arkada kalan yıkıntılar ele geçirilir.



    1. Türkiye Cumhuriyeti(29 Ekim1923 Muş yeni Cumhuriyetin eski yorgun, yıkık ve fakir bir şehri olarak macerasına devam etmektedir.)


Muş Belediye’sinin iletişim sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.



Muş Belediyesi Personel Alımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder